POROČILA V SLOVENŠČINI

 

DIJAKI  GIMNAZIJE IN SREDNJE KEMIJSKE ŠOLE RUŠE SO PONOVNO OBISKALI MARBURG

 GSKŠ Ruše se je leta 2003 vključila v  projekt Socrates Comenius 1, ki ga financira EU in je namenjen mednarodnemu sodelovanju in sklepanju partnerstev med šolami ter širjenju prijateljstva med mladimi v Evropi. Takrat je naša šola navezala stike s srednješolskim centrom Adolfa Reichweina  iz Marburga v Nemčiji in novembra 2003, v času prve izmenjave dijakov, sta ravnatelja obeh šol podpisala pogodbo o partnerstvu.

 

Februarja 2003 smo s partnersko šolo ponovno poslali prošnji za pridobitev sredstev za naš projekt, ki smo ga v primerjavi s prejšnjim nekoliko spremenili in razširili.  Izbrali smo jezikovni projekt s poudarkom na  ekologiji. Tako so cilj našega projekta biološke in kemijske analize voda, primerjave različnih ekosistemov in biotopov, določanje živalskih in rastlinskih vrst v različnih okoljih, ugotavljanje stopnje onesnaženosti voda in  tal, spoznavanje geografskih značilnosti,  itd.  V načrt izvedbe smo vključili tudi oglede strokovnih institucij, kulturnih in zgodovinskih spomenikov, največ časa  pa želimo posvetiti druženju in sodelovanju mladih, ki se izobražujejo v različnih sistemih in govorijo različna jezika.

Projekt je zasnovan v dveh delih.  Najprej  je 25 dijakov naše šole s tremi spremljajočimi  učiteljicami obiskalo z Mariborom pobrateno mesto Marburg, kjer smo od 13. do 26. novembra preživeli 14 nepozabnih dni. Prva dva dni smo bivali ob Ederskem jezeru, kjer smo si ogledali elektrarno, ogromen jez, naravni park Kellerwald in grad Waldeck. Ostale dni smo prebivali v mladinskem domu v Marburgu v neposredni bližini partnerske šole. Opravljali smo biološke in kemijske analize vode v reki Lahni in v stoječih vodah, secirali postrv, obiskali nekaj strokovnih institucij in podjetij. Bili smo povabljeni v mestno hišo k županu, ogledali smo si tudi kulturno mesto Weimar ter koncentracijsko taborišče Buchenwald. Čeprav je bil naš urnik natrpan z raznimi aktivnostmi, nam je ostalo še nekaj časa za ogled prelepega mesteca Marburg, njegovih starih, a lepo obnovljenih hiš, gradu nad mestom in okolice.

Dijaki so svoje vtise in rezultate dela sproti zapisovali v dnevnik in zbirali material za sklepno prireditev. Pri opravljanju nalog so bili zelo samostojni, za medsebojno komunikacijo pa uporabljali tri jezike.

Cilj projekta je bil uresničen z zaključno prireditvijo, ko so nemški in slovenski dijaki povabljenim skupno predstavili rezultate svojega dela.  Predstavitev so pripravili na prosojnicah power point, razlaga pa je potekala v nemščini, angleščini in slovenščini.

Na zaključni prireditvi sta se nam pridružila ravnatelj Marjan Kukovič in podžupan občine Ruše, I. Krajnc, ki sta pripeljala s seboj darila. Naši dijaki v dijaškem domu so s pomočjo gospe Danice Hrastnik za nemške dijake izdelali lepo  in okusno darilo (z medom,orehi in lešniki napolnjen kozarček, lično povezan in opremljen s tekstom v nemščini – v spomin na skupaj preživete dni). V vrečko, ki jo je prispevala občina Ruše, smo dodali še obesek za ključ z našim logotipom ter propagandni material o šoli, našem kraju in naši lepi deželi. Občina Ruše je prispevala tudi nekaj daril za sodelujoče nemške učitelje, ravnatelja in predstavnico občine Marburg. Še pred zaključno prireditvijo smo pripravili slovenski kotiček z zemljevidi in prospekti, po prireditvi pa smo vse sodelujoče v projektu pogostili s pravo slovensko potico, ki jo je tudi (še čisto svežo) prinesel s seboj naš ravnatelj.

Naši gostitelji so bili navdušeni.

Po prireditvi so se dijaki obeh šol še malo kepali v prvem snegu, nato so še zadnjič skupaj odšli v mesto, zvečer pa so še do 23. ure kramljali v dijaškem domu. Ob slovesu so si obljubili, da si bodo dopisovali in da bodo z veseljem čakali junij 2006, ko se bodo zopet srečali pri nas.

Vse, kar smo v 14 dneh počeli, smo posneli s fotografskim aparatom in kamero, tako je nastala obsežna zbirka fotografij in dve videokaseti, ki jih bomo uporabili za predstavitev projekta pa tudi za obogatitev učnega procesa v šoli. Projektno delo nam je omogočilo širitev strokovnega znanja na področju kemije, biologije, ekologije in računalništva, predvsem pa komunikacijo v tujih jezikih. Dijaki so se iz Marburga vrnili zadovoljni in polni prelepih vtisov. Imeli so možnost spoznati tujo deželo in se družiti z vrstniki druge narodnosti. Med njimi so se že stkala nova prijateljstva.

Drugi del projekta bo potekal v času od 18. junija do 1. julija 2006, ko nam bodo nemški dijaki vrnili obisk. Potrudili se bomo, da jim bomo v 14 dneh pokazali čim večji del naše lepe dežele. Popeljali jih bomo na Primorsko, jim pokazali Kras in kraške pojave, Cerkniško jezero in rudnik v Mežici. Skupaj se bomo povzpeli na Uršljo goro, dva dni pa bomo raziskovali višinsko barje in travnike na Ribniškem Pohorju.

Dijaki so vseh 14 dni v Marburgu pisali dnevnik. Izbrali smo nekaj zanimivih odlomkov iz različnih dnevnikov:

1.     dan:

Po naporni dvanajsturni vožnji smo se pripeljali v Marburg. Ob devetih smo šli v šolo, kjer smo spoznali dijake partnerske šole. Potem smo se skupaj odpeljali k jezeru Edersee.

Danes smo bolj počivali in si nabirali moči za prihodnje dni.

………. Z Nemci nismo govorili ravno veliko. (Andreja, Tina)

 

2.     dan:

Avtobus nas je ob 9.00 odpeljal do elektrarne na reki Eder, kjer nam je prijazen vodič zavrtel film o zgodovini jezu in nam razkazal nekaj zanimivih stvari v elektrarni.

Povedal nam je, da so leta 1943 Angleži  s tremi bombami, od katerih je le ena zadela, napadli jez. Ljudje so se ob alarmu poskrili v bunkerje, katere je potem zalila voda.

Elektrarna ima visoko na hribu dve akumulacijski jezeri, v kateri črpajo vodo s črpalkami.

Za proizvodnjo elektrike ju uporabijo samo ob največji porabi, ko druge elektrarne ne proizvajajo dovolj energije.

 

Potem smo se odpeljali na grad Waldeck, v katerem imajo različne mučilne naprave. V gradu smo si ogledali tudi vodnjak, ki je globok 120 m  in sta ga kopala dva jetnika, da bi si priborila svobodo. Po desetih letih sta delo končala, vendar sta od izčrpanosti umrla. Pravijo, da sta v vodnjaku še vedno njuni duši.

(Andreja , Blažka)

 

3.     dan:

Zjutraj smo zopet vsi takooo  zaspani vstali. Danes je v načrtu ogled pragozda, v katerega ne poseže človeška roka. Vodil nas je ranger Thomas, ki je bil prava »faca« in je »ful« zagret za ohranjanje gozda. Razložil nam je, kako poteka kroženje vode in katere živali tu živijo. Nekatere živali so sem preselili iz drugih držav, npr. rakuna iz Amerike. V gozd pa so namerno naselili še muflone, damjake, divjo svinjo… (Andreja, Blažka)

 

4.     dan:

Zopet je jutro in nov dan, poln dogodivščin.

Odpravili smo se  v Weimar, kjer smo videli spomenik Goetheja in Schillerja. Obiskali smo tudi njuni hiši. Schiller je prišel v Weimar, da bi spoznal velikega, že uveljavljenega Goetheja in da bi skupaj ustvarjala.

Po ogledu Weimarja nas je avtobus odpeljal po tako imenovani »krvavi cesti«  v koncentracijsko taborišče Buchenwald.  Na vratih taborišča piše: JEDEM DAS SEINE (vsakomur svoje). Pred mrazom in vetrom smo se skrili v  muzej, kjer smo si ogledali  posnetke iz takratnih časov ter pripovedovanje preživelih ljudi. Videli smo krematorije, celice,  sobe v katerih so izvajali poskuse na živih ljudeh, najbolj grozljiva se mi je zdela soba, v kateri so ljudi »merili«. Postavili so jih ob meter, iz odprtinice zadaj pa so jih ustrelili v glavo. Nametali so jih na voz in potem zažgali. Bilo je res grozljivo.

(Maja, Tanja, Blažka)

 

5.     dan:

Danes smo si ogledali Adolf-Reichwein-Schule, kjer so imeli dan odprtih vrat. Po šoli so nas vodili nemški dijaki. Vse je bilo zelo dobro pripravljeno. Ogledali smo si razne eksperimente: kako se topi holesterol, izdelavo piva, izdelavo šamponov … ustavili smo se pri rolkanju, izdelavi tatujev, v zgornjem nadstropju smo se lahko predali maserjem ali frizerjem. Bilo je še veliko zanimivega. 

Po kosilu smo šli na ogled mesta, ki je bil pripravljen kot tekmovanje. Spet smo bili razdeljeni v skupine, dobili smo navodila in vprašanja o Marburgu, na katera smo morali odgovoriti na določenih mestih. Tako smo najbolje spoznali mesto.  (Maja, Tina)

 

6.     dan:

Novi dan, novi cilji. Današnji je bil namenjen spoznavanju mesta Frankfurt in drugega največjega letališča v Evropi. Tu vsaki dve minuti vzleti in pristane letalo.

Z letališča smo šli v muzej Senckenberg, kjer smo videli okostja dinozavrov, mamutov in drugih izumrlih živali, nagačene živali, zanimivo je bil tudi prikazan razvoj človeka itd..

Bilo je zelo zanimivo in zelo se že veselim jutrišnjega dne, da zopet vidim kaj novega in zanimivega. Iz Frankfurta smo se odpeljali z eno profesorico več.  (Maja, Tina)

 

7.     dan:

Nedelja. Da ne bi bil današnji dan preveč naporen, smo se odpravili samo v botanični vrt

- največji v Nemčiji. Najprej smo si ogledali rastlinjake, ki se delijo na sedem delov. Videli smo rastline iz tropskega in puščavskega podnebja, mesojede rastline, bambus, ki v enem dnevu zraste 20-30 cm, orjaški lokvanj, ki zdrži težo 50 kg in še veliko zanimivega.

Nedeljsko popoldne je bilo samo naše. Izkoristili smo ga za druženje in smejanje, smejanje…… in nedelja je minila, kot bi trenil.

Zvečer smo se zbrali v skupinski sobi in profesorice so nam še podrobneje razložile značilnosti tropskega in puščavskega podnebja.  (Blažka, Tanja, Andreja)

 

8.     dan:

To kar smo delali danes, mi je bilo najmanj všeč. Ogledali smo si čistilno napravo, kjer čistijo odpadno vodo Marburga na tri načine: mehanski, biološki in kemični. Očiščena voda se nato izliva v reko Lahn.

Po ogledu smo šli v šolo, kjer smo secirali ribo. S škarjicami smo jo previdno prerezali in ji odstranili vse organe. Na osnovi stanja notranjih organov smo lahko ugotovili, da so ribe zdrave in da torej živijo v čisti vodi.

Kjer smo bili ta dan, ni nikjer prav prijetno dišalo….. . (Tina, Maja)

 

9.     dan:

Odpeljali smo se v biološki center Biedenkopf, kjer smo iz reke Lahn jemali vzorce vode in s hitrimi testi ugotavljali prisotnost amoniaka, nitratov, fosfatov in pH. Nato smo v šoli mikroskopirali živalce iz reke in jezerca. Po ključu smo določali imena živali in  ugotavljali, v katero kategorijo čistosti vode spadajo. Opazovali smo ličinke mušic, kačjega pastirja, muhe enodnevnice, hrošče, pijavke, vrtinčarje, maločlenarje itd.. Ugotovili smo, da je voda čista.

Kljub temu da je tukaj v Nemčiji zelo zanimivo in da je družba zelo dobra, že počasi odštevamo dni, ko se bomo vrnili domov.      (Maja, Blažka)

10.  dan:

Danes dopoldne smo si ogledali farmacevtsko tovarno Behring Werke, ki ima 60 različnih firm po Nemčiji.

Po kosilu smo se odpravili v šolo, kjer smo bili razdeljeni v dve skupini. Ena je opravljala natančne kemične analize, druga pa hitre teste vzorcev vode, ki smo jih zbrali v preteklih dneh. Ugotovili smo, da so tukajšnje vode čiste, saj vsebujejo malo amoniaka ter nič  fosfatov in nitratov.    (Maja)

11.  dan:

Danes smo se ob osmih zbrali v računalniški učilnici, kjer smo v skupinah pripravljali predstavitev dela, ki smo ga opravili v minulih dveh tednih. Po kosilu smo imeli kratek sprejem pri županu Marburga. Tam so nas pogostili in slikali za časopis.  (Maja)

12.  dan:

Predzadnji dan. Imeli smo zaključno prireditev. Vsaka skupina je predstavila svojo temo, opisali smo vse, kar smo delali ta dva tedna. Na koncu smo se še malo obdarili, ravnatelja in profesorji so imeli zaključne govore, potem smo se posladkali s potico, ki je bila zelo dobra.       ( Tina)

       No, pa je prišel dan, ko se bomo poslovili. Če povem po resnici, je bilo prav zabavno       

       in zanimivo spoznavati Nemce, njihovo kulturo in pridobivati nove izkušnje, ki mi bodo

       v življenju zelo koristile. Bilo je zanimivo in poučno.

       Ko se je bližala noč, smo imeli še zadnjo priložnost za druženje. S prijateljico Nušo sva to

       dobro izkoristila, srečala sva se z Dominikom v prestižni restavraciji Sinbad.

       Odhod iz Marburga je bil zelo boleč, saj smo se (eni tako, drugi drugače) zaljubili vanj.

       Moja želja je, da ta kraj in prijatelje še kdaj obiščem.      (Sandi)

13.  dan:

Zjutraj ob 4.00 vstajanje, čeprav sem spala samo 2 uri. Ob petih smo se odpeljali izpred dijaškega doma naravnost domov, veseli, da bomo spet videli svoje domače.  (Tina)

 

Poročilo sestavila:

Danica Marušič, koordinatorka projekta

 POROČILA V NEMŠČINI

 

 

Schüleraustausch  Marburg 2005

 

Im November 2003 wurde beim ersten Schüleraustausch der Partnerschaftsvertrag  zwischen der Adolf-Reichwein-Schule aus Marburg und dem Gymnasium und der chemischen Mittelschule aus Ruše unterzeichnet. Hiermit sollte die deutsch-slowenische Freundschaft gefördert  und  Auszubildende im Rahmen europäischer Förderprogramme zusammengeführt werden.

 

Im November 2005 fand schon der zweite Schüleraustausch statt. Die Schülerinnen und Schüler aus Ruše waren zwei Wochen (vom 13. bis zum 26. November) zu Gast in Marburg. Zusammen mit den deutschen Schülern bearbeiteten wir das Projekt zum Thema Vergleich von verschiedenen Öko-Systemen, das dann beim Gegenbesuch der deutschen SchülerInnen im Juni nächsten Jahres in Slowenien fortgesetzt sein wird.

 

 

 

                               Das schöne Schloss über der schönen Stadt Marburg

 

 

Während des 14-tägigen Besuches in Deutschland haben unsere SchülerInnen ein Tagebuch über ihre Erlebnisse und Arbeitsaufgaben geführt, einige auf Slowenisch, einige aber, die Deutsch schon recht gut beherrschen, auch auf Deutsch.

 

Blaž hat für Sie hier einige von seinen Tagebuchaufzeichnungen abgeschrieben:

 

 

15. November:

Edersee – Besichtigung der Wasserkraftwerke, der Sperrmauer und der Burg Waldeck

 

Die Eder war in den vergangenen Jahrhunderten ein wilder Fluss. Zum Schutz vor dem Hochwasser wurde eine große Sperrmauer gebaut, die die Grundlage der Stromerzeugung in diesem Gebiet war. Heute ist die Werkgruppe Edersee eine der stärksten in Deutschland.

Sie teilt sich in Laufwasser-, Speicher- und Pumpspeicherkraftwerke. Wir besichtigten das Pumpspeicherkraftwerk, das nur eingesetzt wird, wenn mehr Strom verbraucht wird, als von den pflichtigen Elektrizitätswerken erzeugt werden kann. Die ganze Edersee-Gruppe arbeitet umweltfreundlich. Das Wasser wird vor dem Gebrauch (d.h. vor dem Pumpen in einen großen Speichersee) von den Abfällen gereinigt.

Der Edersee ist auch ein attraktives Erholungsgebiet geworden.

 

 

 

             Die große Sperrmauer                                            Die Burg Waldeck

 

Unsere nächste Station war die Burg Waldeck, in der wir uns die Folterkammer mit Werkzeugen für Körper- und Todesstrafen (Drillkammer, Schandpfahl, Schandesel, Folterbank, Rädern, Schwerte usw.) ansahen, sowie einen 120 m tiefen Brunnen, der von zwei Häftlingen 10 Jahre lang mit Meisel und Hammer ausgegraben wurde. Der Landgraf hatte ihnen Freiheit versprochen, sie starben aber bald nach der Vollendung der Arbeit.

 

 

 

 

 

 

16. November: Nationalpark Kellerwald

 

Vor der Rückfahrt nach Marburg besuchten wir noch den Nationalpark Kellerwald.

Der Rainger, der uns führte, erzählte uns einiges über den Urwald, die Tiere und Pflanzen, die dort zu finden sind, wie der Wasserkreislauf funktioniert usw.. Wir sind viel gewandert und unsere wasserdichten Schuhe kamen uns sehr zu Nutze. Das Motto dieser kleinen Expedition

war, wir müssen die Natur sauber erhalten, damit auch unsere Nachfahren etwas von ihr haben. Die Natur kann ohne uns leben, aber wir ohne sie nicht!

 

 

 

 

17. November: Kulturstadt Weimar und  Konzentrationslager Buchenwald

 

Heute haben wir die historisch und kulturell bedeutende Stadt Weimar besucht. Hier lebten und arbeiteten zwei große Dichter, Goethe und Schiller. Wir sahen uns ihr Denkmal und ihre Häuser an, sowie auch andere Gebäude, die in der Geschichte von Weimar große Rolle spielten.

Nach der Stadtbesichtigung fuhren wir zum nahe gelegenen Konzentrationslager Buchenwald. Hier spielte sich das dunkelste Kapitel der Weimarer Geschichte ab. Hitlers Gehilfen haben hier in den Jahren von 1937 bis 1945 viele Juden und andere politische und Kriegsgefangene grausam gefoltert und getötet. Insgesamt waren 250 000 Menschen inhaftiert, von denen über  50 000 ums Leben kamen. Die Baracken, in denen sich das abspielte, wurden am Ende des Krieges abgerissen, geblieben sind aber das Krematorium, die Versuchskammer und die Aufschrift am Eingang: »Jedem das seine«, die den harten innerlichen Schmerz symbolisieren, den die Menschen hier erleben mussten.

 

 

18. November: Adolf-Reichwein-Schule und die schöne Stadt Marburg

 

Am Vormittag fand an der ARS  »Tag der offenen Tür« statt. Wir wurden in Gruppen aufgeteilt. Jede Gruppe wurde von einem deutschen Schüler durch die Schule geführt, die viel größer als unsere ist.  Die deutschen Schüler haben uns alle Ausbildungsprogramme und Tätigkeiten vorgestellt, die an ihrer Schule ablaufen. Besonders die Fachbereiche Chemie, Biologie und Naturwissenschaften waren gut präsentiert, mit vielen Experimenten und Vorführungen, die wir alle sehr interessant fanden. Eine Klasse präsentierte »Wellness für Hand und Verstand« und die Schülerinnen massierten Hände und Köpfe der Besucher. In der Kfz-Werkstatt informierten wir uns über alternative Antriebsarten für Autos. Es wurden auch Unterhaltung, Essen und Getränke angeboten. Wir haben in jedem Raum Fotos gemacht.

 

 

Nach dem Mittagessen hatten wir eine Stadtrallye durch Marburg. In Gruppen erwanderten wir einen Großteil der Marburger Altstadt und mussten immer wieder kleinere Aufghaben lösen. Die Stadt ist sehr schön, besonders die renowierten alten Häuser scheinen wie aus einem Märchen zu sein. Das schöne Schloss über der Stadt und die Elisabethkirche am Fuße der Erhebung waren die Höhepunkte der Stadtbesichtigung.

 

+

 

 

Renovierte Fachwerkhäuser – Wahrzeichen           Vorführung einer der  Tätigkeiten

der Stadt Marburg                                                              an der ARS

 

 

19. November: Frankfurter Flughafen und Museum

 

Nach einer halbstündigen Busfahrt erreichten wir den Flughafen Frankfurt. Das ist der zweitgrößte Flughafen Europas, zwischen den Terminalen fahren sogar Züge hin und her. Flugzeuge landeten und flogen ab in Abständen von 2 Minuten oder weniger. Wir genossen den Anblick von einer Aussichtsplattform.

 

Nach der Flughafenbesichtigung fuhren wir in die Stadt Frankfurt, um uns das Naturhistorische Museum anzusehen. In den reichen Ausstellungen war die Evolution der Tiere, Pflanzen und des Menschen hervorragend dargestellt. Wir konnten ausgestorbene und noch lebende Lebewesen beobachten – alle in ihrem natürlichen Lebensumfeld und in natürlicher Größe. Am interessantesten waren die riesengroßen Dinosaurier.

 

 

 

 

20. November: Botanischer Garten

 

Um den Sonntag nicht zu anstrengend zu machen, begaben wir uns in den botanischen Garten, den größten in Deutschland. Der Garten ist in sechs Gewächshäuser aufgeteilt und fast alle Pflanzenarten sind hier vorgestellt. Etwas besonderes sind die, die in tropischen und wüstlichen Gebieten beheimatet sind. Riesige Pflanzen aus dem Regenwald, Farne, Kaffeebäume, einen Riesenbambus, eine riesengroße Seerose sowie verschiedene Kakteen und noch vieles mehr haben wir hier gesehen. Auch im 35 ha großen Außengarten war die Flora noch nicht eingeschlafen.

 

 

 

 

21. November: Kläranlage Cappel und Fischpräparation

 

Am Vormittag haben wir die Kläranlage Cappel besucht und uns angesehen, wie das verschmutzte Abwasser aus Marburg gereinigt und fast rein in die Lahn abgeleitet wird. Der Reinigungsprozess besteht aus der mechanischen, biologischen und chemischen Reinigung. Die Endprodukte sind sauberes Wasser und Klärschlämme. Letztere werden entwässert und stabilisiert und können als Bodenverbesserungsmittel in der Landwirtschaft benutzt werden.

 

Vor dem Mittagessen mussten wir noch eine Aufgabe erledigen, in Paaren Forellen sezieren.

Wir schnitten den Fisch auf und verglichen die Organe, die wir sahen, mit den Organen auf einem Anatomiebild des Fisches. Wenn die Organe verformt oder verfärbt wären, würde das bedeuten, dass der Fisch im schmutzigen Wasser lebte, was aber in unserem Fall nicht sein konnte, da die sezierten Forellen im sauberen Wasser gezuchtet wurden.

Es war sehr interessant.

 

 

 

 

                  In der Kläranlage                                          Bei der Fischpräparartion

                                    (beides nur für einen starken Magen)

 

 

22. November: Schulbiologiezentrum Biedenkopf

 

Etwa eine Stunde von Marburg entfernt liegt das biologische Zentrum Biedenkopf.

Dort angelangt, teilten wir uns in zwei Gruppen, die eine ging zuerst zur Lahn und die andere blieb im Labor, wo sie im Wasser lebende Organismen mikroskopierte. Die Gruppe, die die Lahn erforschte, musste Wasserproben entnehmen und die chemischen Schnelltests durchführen, um zu sehen, wie sauber das Wasser ist. Wir haben auch verschiedene Organismen aus dem Fluss und aus einem Teich ausgefischt, um sie dann im Labor zu untersuchen. Nach der Pause haben wir uns dann mit der anderen Gruppe gewechselt und im Labor die gesammelten Organismen untersucht. Wir haben herausgefunden, dass die Lahn ein sauberer Fluss ist, weil darin eher Sauberwasserorganismen leben. Die haben wir mittels Bestimmungsschlüssel  festgestellt.

Als dann beide Gruppen fertig waren, fuhren wir zurück in die Jugendherberge und machten uns dort einen schönen Abend.

 

 

 

           Probenahme am Teich                                        Beim  Mikroskopieren

23. November: Behringwerke (DADE BEHRING und PROVADIS)

 

Heute haben wir zuerst einen Betrieb der Behringwerke besucht (DADE Behring), in dem Medikamente, vor allem Diagnostika, hergestellt werden. Dann fuhren wir noch zu einem anderen Behringwerk – PROVADIS, das für Bildung und Beratung zuständig ist. Hier können Schüler mit einem Schulabschluss oder dem Abitur in verschiedenen Fachgebieten aus- und weitergebildet werden. Wir haben uns da einige modern eingerichtete Laboratorien angesehen und etwas über die Ausbildungsmöglichkeiten erfahren.

 

Dann fuhren wir zurück zur Adolf-Reichwein-Schule, wo wir im Labor noch einige Schnelltests und Wasserprobenanalysen sowie Auswertung und Diskussion der Ergebnisse machten.

 

 

 

 

24. November: EDV-gestützte Vorbereitung der Abschlusspräsentation

 

Wir verbrachten den ganzen Vormittag damit, unsere 12-tägige Arbeit und die Arbeitsergebnisse für die morgige Präsentation vorzubereiten. Wir arbeiteten im Computerraum in 11 Gruppen. Jede Gruppe arbeitete an einem Computer und sollte das zugeteilte Teilgebiet bestmöglich auf Powerpoints vorstellen. Wir waren alle sehr fleißig und bemühten uns, unsere Aufgabe bestens zu erledigen.

 

 

 

             Zusammenarbeit der deutschen und slowenischen SchülerInnen funktionierte

 

25. November: Präsentation der Arbeitsergebnisse

 

Der letzte und der schwierigste Tag ist gekommen. Wir sammelten uns im großen Konferenzraum, wo wir unsere 12-tägige Arbeit und deren Ergebnisse vor den Gästen und der Presse vorstellen mussten. Alle AustauschschülerInnen machten da mit und stellten ihre Arbeit mit Powerpoints vor, die meisten auf Deutsch, einige aber auch auf Englisch und Slowenisch.

Alles lief  ausgezeichnet und die Anwesenden waren begeistert über unsere Leistungen.

Wir (die slowenischen Schüler) haben im Raum eine slowenische Ecke aufgebaut, wo wir Bilder, Prospekte und Landkarten von Slowenien ausstellten, um den Deutschen unser Land besser vorzustellen. Unser Schulleiter, der sich am letzten Tag uns anschloss, brachte kleine, von den Schülern im Schülerheim Ruše selbstgemachte Geschenke für alle deutschen AustauschschülerInnen und deren betreuende Lehrer mit. Außerdem brachte er 3 ganze

Rollkuchen (potice) mit, die wir dann nach der Präsentation gemeinsam gegessen und genossen haben.

Dann gingen wir mit den deutschen  Freunden noch das letzte Mal zusammen in die Stadt um uns so richtig zu verabschieden  und am nächsten Morgen fuhren wir schon um 6 Uhr los, Richtung Slowenien.

 

 

 

           Begrüßungsworte der beiden                         Der Rollkuchen schmeckte uns

                       Schulleiter

 

 

26. November: Heimfahrt

 

Nach 12-stündiger Fahrt sind wir alle müde aber froh zu Hause angekommen.

Wir sind voller Eindrücke, die Zeit in Marburg war wunderschön und wir werden uns immer gern daran erinnern. Wir lernten viele neue Freunde kennen, mit denen wir uns auf Deutsch oder Englisch unterhielten. Außerdem haben auch wir, die teilnehmenden SchülerInnen aus Ruše, neue Freundschaften unter uns geschlossen.

 

Wir sind alle froh, dass wir an diesem Projekt teilnehmen können, denn das ist noch nicht das Ende. Wir werden unsere neuen Freunde im Juni 2006 wieder sehen können, weil sie uns da einen Gegenbesuch machen und wir werden versuchen, ihnen unser schönes Land bestmöglich vorzustellen.

 

Wir freuen uns schon auf ein Wiedersehen.

 

 

 

 

 

 

 

                                   Bericht von: Danica Marušič, Koordinatorin des Projektes

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vrh